Het nieuwe overstromingsrapport

Staat u op het punt om een bouwgrond of woning aan te kopen? Dan begrijpen wij maar al te best dat u vooraf wil weten wat de overstromingsgevoeligheid van het desbetreffende perceel of gebouw is. Tot op heden werden hiervoor overstromingskaarten gebruikt die dateren uit 2017. Vanaf 1 januari 2023 zijn zowel vastgoedmakelaars al notarissen verplicht om met geactualiseerde overstromingskaarten te werken, die preciezere informatie bevatten. In dit artikel geven we u graag meer info over het nieuwe overstromingsrapport- en attest. 

Wat is het overstromingsrapport

Het overstromingsrapport gaat in op de overstromingsbron en op de overstromingskans. Nieuw is dat er nu gewerkt wordt met een tweeledige score, meer specifiek de P-score (= de overstromingskans van het perceel) en de G-score (= de overstromingskans van het gebouw). Het is namelijk belangrijk om te weten of het hele perceel overstromingsgevoelig is of enkel een deel(tje) van het perceel, en of dit ook terugslaat op het gebouw. 

Voor de P- en G-score zal er gewerkt worden met 4 klassen, gaande van klasse A tot klasse D. Deze classificatie houdt ook rekening met klimaatveranderingsscenario's:

Klasse A: geen overstroming gemodelleerd
Klasse B: Kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering sc2050
Klasse C: Kleine kans op overstromingen onder huidig klimaat
Klasse D: Middelgrote kans op overstromingen onder huidig klimaat

Wanneer u als eigenaar niet akkoord bent met het resultaat beschreven in het overstromingsrapport

Wanneer u als eigenaar niet akkoord bent met het resultaat van het overstromingsrapport, of u voerde reeds aanpassingswerken uit om de overstromingsgevoeligheid te verlagen, dan kan er, enkel en alleen op uw verzoek, een gecertificeerde deskundige ter plaatse komen om een overstromingsattest op te maken. 

Geldigheidsduur en vermelding

Zowel het overstromingsrapport als het overstromingsattest zijn slechts maximaal 1 jaar geldig. De vermelding van het rapport en eventuele attest worden opgenomen in iedere onderhandse verkoopovereenkomst en authentieke akte van verkoop (én verhuur voor de periode langer dan 9 jaar).

We zijn er voor u

Wilt u graag meer weten over het overstromingsrapport of wilt u zelf kopen of verkopen in overstromingsgebied? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u met veel plezier verder.

Galerij

U moet uw aanspreking invullen
U moet uw voornaam invullen
U moet uw naam invullen
U moet uw e-mail invullen
U moet uw telefoonnummer invullen
U moet uw bericht (optioneel) invullen
U moet akkoord gaan met onze privacyvoorwaarden